central station Cologne

aerial view central station Cologne with Hohenzollernbrücke

facade of the main entrance

main entrance at night

lateral view

old waiting room

platform canopy

Hauptbahnhof Köln

Breslauer Platz, 50668 Cologne

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

listed building converted, renovated or extended

1894 / 1957 / 1999

Historismus
1950s-70s
Contemporary

Busmann + Haberer GmbH
(Bahnsteigüberdachung 1999)
Schmitt und Schneider
(Eingangshalle 1957)
Architekt Georg Frentzen
(Empfangsgebäude 1894)
Architekt Johann Eduard Jacobsthal
(Halle, Wartesaalgebäude 1894)
Stefan Polónyi
(Bahnsteigüberdachung 1999)

Deutsche Bahn AG

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Hauptbahnhof Köln

Cologne main station was built between 1889 and 1894 as a successor to the then Centralbahnhof according to plans of the Berlin engineer Grüttefien at the latter station’s original site.
The concourse consisted of a central concourse and two side concourses. The central one had the then unique span of 64m and a length of 255m.
A two-storey waiting hall building was also built, but removed when the station was renovated between 1905 and 1911.
After WWII, there were considerations of moving the station to the site of the Gereon freight station, which somewhat delayed reconstruction.
In September 1957, the new reception hall, built according to plans by architects Schmitt und Schneider, was opened. Its bowl-like roof structure and full-glass facade it presents itself as a transparent, seemingly filigree building.
In the 1990s, the entrance halls from the turn of the century were replaced by a modern structure according to plans by architects Busmann und Haberer and Professor Polonyi.
Also replaced was the glazing above platform 1 between the reception hall and the large historical station concourse.
In 2000, a shopping centre with a sales area of 11,500 sq m, the “Colonaden“, was opened on the entrance level.

Author: editorial baukunst-nrw
Last changed on 21.08.2007

 

Categories:
Engineering » Transportation
Architecture » Public Buildings » Transportation (railway stations, airports)

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy