Entrance Geschwister-Scholl-Gesamtschule

exterior view Geschwister-Scholl-Gesamtschule nach der Sanierung

exterior view Geschwister-Scholl-Gesamtschule

Side view with a view of the schoolyard

North view of the school building

North view of the school building

North view of the school building

Side entrance

Geschwister-Scholl-Gesamtschule Lünen

www.gsg-luenen.de

Holtgrevenstr. 2-6, 44532 Lünen

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building listed building converted, renovated or extended

1956-61 / 2009-13 (Sanierung)

1950s-70s

Profs. Spital-Frenking + Schwarz Architekten und Stadtplaner BDA
(redevelopment)
Bernhard Hans Henry Scharoun
(original building)

Wüstenrot Stiftung
(redevelopment)
Stadt Lünen
(original building, redevelopment)

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Geschwister-Scholl-Gesamtschule Lünen

Plans for the Geschwister-Scholl-Gymnasiums in Lünen (a grammar school, now a comprehensive) were developed at about the same time as those for Scharoun’s best known building, viz., Berliner Philharmonie.

Based upon the architectural-philosophical approach to put people, the users of buildings, at the forefront, the building finished in 1962 is not a barracks-like teaching institution but a multi-layered building.

“Organic building” (Scharoun), with its shapes drawing on nature, is supposed to promote the students’ independence and individuality.
Terraces and balconies in front of the classrooms and the many windows make nature part of the building.

The building as an organic whole can only be perceived when seen from many vantage points and through the interplay of inside and outside.
Terms used by Scharoun, e.g. “schoolhood” (a play on “neighbourhood”) and “class apartments” highlight the educational backdrop to the plans for this building.
The ensemble of buildings has been listed since 1985.

Awards:
Schulbaupreis Nordrhein-Westfalen 2013 (Ministerium für Schule und Weiterbildung des Landes NRW / AKNW)
Auszeichnung guter Bauten 2014 (BDA Dortmund-Hamm-Unna), Auszeichnung
Architekturpreis NRW 2015 (BDA NRW), Auszeichnung

Author: Editorial baukunst-nrw
Last changed on 13.01.2020

 

Categories:
Architecture » Public Buildings » Schools/Kindergartens/Nursing homes

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy