Adolf Grimme Institut Marl

Eduard-Weitsch-Weg 25, 45768 Marl

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building listed building converted, renovated or extended

1955 / 2004-2005

1950s-70s

Profs. Spital-Frenking + Schwarz Architekten und Stadtplaner BDA
(redevelopment)
Günter Marschall

Adolf-Grimme-Institut

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Adolf Grimme Institut Marl

The Adolf-Grimme-Institut project was about the conversion and repair of a listed building. The building, finished in 1955, is an example of post-war German modern architecture of the 1950s and, at the same time, the first adult education building in Germany.
Over time, the building had lost a lot of its architectural qualities. The view from the day room into the adjacent park and its openness had been obstructed, the large room of the former library had been partitioned to come up with quite a number of office units. The former reading room with its gallery had been reduced to a warehouse, given its disastrous climatic conditions.
The renovation was to liven up the building’s architectural and spatial qualities.
The result is a house that, once again, is characterised by its transparency. The reading room can be viewed from the outside. In future, it can also be used for small events. From the foyer, you have an equally unobstructed view of the adjacent park and some other views as well.
The offices in the former library do now take the shape of built-in office cubes with glass ceilings to accommodate the requested demarcation. The large hall was turned into a wood-panelled “casket”.
The energetic problems of the building were analysed on a room-by-room basis: The filigree, repaired steel-glass facades got a visibly attached insulation.

Awards:
Auszeichnung guter Bauten 2006 (BDA Vest Recklinghausen Gelsenkirchen), Anerkennung
Westfälisch-Lippischer Preis für Denkmalpflege 2009 (Land NRW und Landschaftsverband Westfalen-Lippe), Auszeichnung

Author: Prof. Spital-Frenking + Schwarz / Editorial baukunst-nrw
Last changed on 12.01.2010

 

Categories:
Architecture » Public Buildings » Administrative/Town Halls

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈