View from the pitch

Structural penetration

Closed western facade

East side

Multifunctional room with facilities

change rooms and club building

Lüttengrehner Strasse 41, 41472 Neuss

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building

1998

Contemporary

Wichmann Architekten & Ingenieure GmbH

Sportverein Germania Grefrath 06

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

change rooms and club building

The longitudinal building was built on a district sports complex and replaces its predecessor from the 1960’s.
The longitudinal, comparatively small-mass structure forms the boundary of the sports complex and accentuates such boundary with the complex’s surroundings at the start of the town.
The two buildings with their different functions overlap and intersect. The massive base contains four change rooms with shower rooms. The upper floor contains two multifunctional rooms, a kitchen and storage rooms. The large terrace overlooks the pitch.
The longitudinal glass facade faces east. The morning sunshine heats up the storage mass, radiating the heat during the day. The dark floor covering supports this storage. The building is only used in the afternoons and in the evenings at any rate. There is thus no overheating then. One could do without blinds.
A large part of the building is as steel skeleton structure with glass concrete curtain elements as they are used in the construction of commercial buildings. 30cm thick, the elements have a good thermal insulation and only had to be painted on both sides. This made for much reduced construction costs too.

Awards:
Exemplary buildings in North Rhine – Westphalia 2000; Land NRW/chamber of architects NRW

Author: Wichmann Architekten & Ingenieure / Editorial baukunst-nrw
Last changed on 21.04.2021

 

Categories:
Architecture » Public Buildings » Sports

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈