Entrance of the museum

Old building with local history museum and entrance façade of the Josef Albers Museum

Street view of the Josef Albers Museum in the evening

Street view of the Josef Albers Museum in the evening

one of the square buildings from 1976

one of the square buildings from 1976

Extension from 1983 with connecting corridor

Josef-Albers-Galerie, extension from 2022

Site plan Josef Albers Museum Quadrat

Quadrat

www.quadrat-bottrop.de/

Anni-Albers-Platz 1, 46236 Bottrop

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

x close

awarded building

1976 / 1983 / 2022

1950s-70s
Contemporary

Annette Gigon / Mike Guyer Architekten Architekt Dipl.-Ing. Bernhard Küppers

Stadt Bottrop

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 483

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 483

Quadrat

The Quadrat museum complex is located on the edge of Bottrop's town centre. The ensemble consists of several buildings housing the local history museum and the Josef Albers Museum, which has been extended several times and houses the important collection of the Bottrop-born artist Josef Albers.

The existing museum of local history in a villa building over a hundred years old was extended in 1976 by the architect and Bottrop building director Bernhard Küppers with three cubes of equal size with an edge length of 21 metres. The square floor plans refer to Josef Albers' well-known series of paintings "Homage to the Square". The two-storey new buildings with their flat, strictly geometric exterior structure contrast with the brickwork of the existing building, to which they are connected via a corridor.

The cubes, built as a steel structure, are largely open to the outside thanks to large glass surfaces. Inside, too, the rooms are not closed off from each other, but open up to constantly new views. Visitors enter the ensemble via the central media room.

The donation of over 300 Albers works by his widow in 1979 made an extension necessary. This was again designed by Bernhard Küppers on a square floor plan and opened in 1983.

The latest extension by Annette Gigon / Mike Guyer Architekten, the "Josef Albers Gallery", which opened in 2022, is a monolithic building with space for special exhibitions.

Awards:
Museum des Jahres 2006, Auszeichnung

Author: Editorial baukunst-nrw
Last changed on 16.11.2023

 

Categories:
Architecture » Public Buildings » Cultural (cinemas, theatres, museums)

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈