General view

Villa Dickmann

Bogenstraße 40, 46236 Bottrop

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

listed building converted, renovated or extended part of Housing Culture Trail

1901-1903

Historismus

Carl Nebel

Firma Frau August Dickmann

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Villa Dickmann

Many of the successful businessmen in the Ruhr area built villas that amounted to “industrial castles” while at the same time illustrating the direct connection between industrial development and housing. One example particularly worth consideration is the Villa Dickmann. It was built between 1901 and 1903 on a commission from the Dickmann family, who had become wealthy in Bottrop particularly from the mining of moulding sand1. With an eclectic2 design typical of the Wilhelminian era, the industrial castle was situated away from industrial areas but close to the sand pits at the edge of the centre of Bottrop, then still a provincial town. Later the entire site was converted into a large park and enclosed by a wall made of blast-furnace slag. The garages in the park were built in 1925. The villa and park are now in the middle of Bottrop.
In 1976 the city of Bottrop bought the 54,000 m² site containing the park and villa. After thorough renovations, the first tenant was a teachers’ training college, which was followed by the Bottrop parks department.
In 2004 the villa was sold to a Bottrop architect and subsequently converted. In addition to housing the architect’s firm, the first floor and parts of the ground floor are now again used as a residence. This combination of office and residential space makes it possible to run this large villa economically, and thanks to the extensive preservation of its initial interior design, including stucco ceilings and parquet floors, the building has retained its original flair.

Author: Route der Wohnkultur
Last changed on 24.03.2010

 

Categories:
Architecture » Residential buildings » Mansion/villa

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈