Garden view Hohenhof

view from south west

entrance gate and gardener's house

Hohenhof

Am Stirnband 10, 58093 Hagen

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

listed building part of Housing Culture Trail

1908

Art Nouveau

Architekt Henry van de Velde

Karl Ernst Osthaus

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Hohenhof

The Hohenhof is an important historical building in European terms, too. It was built from 1906 to 1908 by Henry van de Velde for the Osthaus family to live in.
It is deemed one of the very few extant art nouveau Gesamtkunstwerke. Karl Ernst Osthaus had planned it as a centre of the artists’ colony Hohenhagen, which, however, wasn’t fully realised. The Hohenhof was planned as the “crown” upon a terraced slope. Its ground plan is shaped like a
double hook. The material was quite in line with the regional tradition: The black and blue stones from a nearby quarry match the black Niedermendig basalt lava and rather bluish Mosel slate, combined with
white and green for the doors and window. Only the eastern, the slope facade has symmetrical axes, while the entrance and garden side reflect the irregular arrangement of the rooms inside. Van de Velde’s interior is all of a piece: Furniture, wall decorations and floor coverings, lamps and materials, cutlery and crockery were designed in accordance with his own sketches as agreed with Osthaus. The main rooms were decorated with various works of art, around which the furniture etc. was arranged in matching colours. Since the beginning of the 1980s, the rooms have been reconstructed and the art nouveau furniture re-compiled. Door openings have been re-opened, stucco ornaments uncovered and the wall coverings re-hung. The original furniture has been re-acquired or taken out of the storage cellar, a few missing items like sofas had to be replicated. The interior’s reconstruction is very detailed, up to the right door handle. Included as one of the main stops on the “Route der Industriekultur”, the expansion into the “Museum des Hagener Impulses" entailed a number of additional exhibition rooms, also for temporary exhibitions.

More at route-industriekultur.de

Author: Route Industriekultur/ editorial Baukunst NRW
Last changed on 13.07.2021

 

Categories:
Architecture » Public Buildings » Cultural (cinemas, theatres, museums)
Architecture » Residential buildings » Single and Duplex Houses

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈