Thorn-Prikker House / Lauweriksbauten

Stirnband 38, 58093 Hagen

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building listed building converted, renovated or extended part of Housing Culture Trail

1910/2009

- keine Angabe -

Architekt Jan Ludovicus Mathieu Lauweriks
(architectural design)
Zamel Krug Architekten
(annex)
Ing. Büro Schulte
(supporting structure)

Karl Ernst Osthaus
Ackermann Immobilienbewertung

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Thorn-Prikker House / Lauweriksbauten

Around 100 years ago, the city of Hagen was a centre for internationally-renowned artists and architects of the Art Nouveau school. The Thorn-Prikker House is one of nine artists’ residences built beginning in 1909 in Hagen’s “Stirnband” by Dutch architect Johannes Lauweriks on the initiative of art patron Karl Ernst Osthaus. He designed residences that are individual yet consistent, based on strict unifying principles drawn from nature. A single pattern based on a square grid meanders through the design of the entire ensemble, from its pathways to the building details. Taking its name from its first resident, the Thorn-Prikker House with its distinctive gable is the ensemble’s highpoint. Dutch painter Johan (Jan) Thorn Prikker lived and worked in the house for nine years. It was later used as housing and finally as a venue for seminars. In 2008 the house was renovated in accordance with historic building protection guidelines, becoming the headquarters of “Ackermann Immobilienbewertung”. An extension, not part of the original house, was given a modern facade, providing a visual contrast to the old building’s fabric. There are offices on the ground floor. The original atelier on the upper floor was converted into living quarters. In the passage between the apartment and office, part of the stencilling executed by Thorn Prikker was uncovered and restored. A relief by the sculptor Milly Steger on the ground floor
and the ceiling design by Johannes Lauweriks were also preserved.

Awards:
Westfälisch-Lippischer Preis für Denkmalpflege 2009 (Land NRW und Landschaftsverband Westfalen-Lippe), Anerkennung

Author: Redaktion baukunst-nrw
Last changed on 19.01.2010

 

Categories:
Architecture » Commercial Buildings » Offices
Architecture » Residential buildings » Single and Duplex Houses

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈