Walddorf Housing Estate

Walddorfstraße 1-21, 58093 Hagen

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

listed building converted, renovated or extended part of Housing Culture Trail

1907-1910

- keine Angabe -

Architekt Richard Riemerscheid

Textilfabrik Elbers

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Walddorf Housing Estate

A small house of their own with a vegetable garden was a dream that became reality for turn-of-the-century textile workers in Hagen. Inspired by the 1905 conference for workers’ welfare organisations led by Karl Ernst Osthaus, the Elbers textile factory commissioned Munich architect Richard Riemerschmid (famous for projects such as the first German garden city in Hellerau near Dresden) to build the Walddorf-Siedlung.
The original construction plan envisaged a building complex with communal facilities, a kindergarten and a custodian’s flat as well as 87 residential units with vegetable gardens. Because of the First World War, only the first row of 11 houses had been built.
In designing the roughly 50 m² flats, Riemerschmid attached great importance to functional floor plans and progressive, hygienic conditions, equipping each flat with ist own bathroom, hardly a common feature of rental flats at the time. Each flat has a large kitchen-cum-living room and its own vegetable garden and shed. Its proximity to the city and the gardens mean that this housing estate is still much in demand, despite the modest size of the flats. Although the flats’ interiors have been altered by private owners and the gardens are today used more for recreation than for growing food, house number 17, restored in compliance with historic building protection guidelines, is now a municipal museum and provides an insight into the way workers lived around 1900.

Author: Route der Wohnkultur
Last changed on 04.09.2017

 

Categories:
Urban Design » Square and Neighbourhood Planning
Architecture » Residential buildings » Multiple Housing

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈