HICOG Siedlung Muffendorf

Röntgenstraße, 53177 Bonn

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building listed building converted, renovated or extended

1952 (Siedlungsbau) / 2015 (Fassadensanierung Hochhaus)

1950s-70s

Jaensch GmbH
Heinrich Raderschall
Landschaftsarchitekt Hermann Mattern
Architekt Otto Apel
Architekt Sep Ruf

Deutsche Bau- und Grundstücks-Aktiengesellschaft
USA

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Projects with videos


We use a video player on this website, to play videos directly from our YouTube channel. Please note that personal data can be recorded and collected. To see videos, please agree once, that these can be downloaded from the YouTube server.
You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

HICOG Siedlung Muffendorf

The so-called HICOG housing estates developed after WW II for the employees of the American High Commissioner of Germany office in the catchment area of the new German capital Bonn.
The housing estate in Pennenfeld-Muffendorf, at Röntgenstraße and Hans Böckler-Allee, is characterised by disparate structures and a loose arrangement. Various types of buildings of various heights and sizes makes for a rather varied picture. The position of the structures toward the street line is also heterogeneous and lets the green spaces of the housing estate meet.
The twelve-storey high rise designed by Sep Ruf at the centre of the estate stands out from these rows. The reinforced concrete skeleton construction principle can be seen in this cubic structure. Another notable feature is the flat roof slab, which seems to hover above the building.

In 2015 the front of the high-rise building was reconstructed by the Jeansch GmbH. The year after this reconstruction was priced with the Deutscher Fassadenpreis 2016.

Awards:

Author: Editorial baukunst-nrw
Last changed on 22.05.2007

 

Categories:
Architecture » Residential buildings » Multiple Housing
Urban Design » Square and Neighbourhood Planning

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈