South front after renovation 2016

Facade with trapezoids and beam heads

North front after renovation 2016

House Mayer-Kuckuk

Böckingstr. 9, 53604 Bad Honnef

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building listed building

1967 / 2015 (Sanierung)

1950s-70s

Architekt Christian Welter | projektplus GmbH
DÖRING DAHMEN JOERESSEN ARCHITEKTEN

Theo Mayer-Kuckuk

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

House Mayer-Kuckuk

The house designed by Wolfgang Döring in 1967 has long since been a classic of modern construction. It was designed in a time of technical utopias and meant to apply industrial production to the construction of houses.

The constructive elements are very visible. It rather resembles a production site than a single family home. The prefab has a structure of wood glue beams and is braced with triangular wood slabs. Slabs are hung into the truss which on the outside are cladded in cement asbestos, inside in chipboards.
The building rests on slim steel rods embedding the wood glue beams in the concrete foundations. The bulk of the building consists of the two-floor main living room and has a working gallery reached via a spiral staircase.

The other rooms are situated along a narrow hallway. The design also envisaged a changeable layout, adapted to what the respective residents would want.
At costs of DM 80,000 for 150 sq m of dwelling space the building was remarkably cheap, even in 1967. Also remarkable was the construction time of only five days to tie the prefab elements to the concrete foundations. The house was planned as the prototype of an entire prefab series, which, however, has never been realised.

Awards:
Rheinisch-Westfälischer Staatspreis für Denkmalpflege 2016, Preisträger

Author: editorial baukunst nrw
Last changed on 17.10.2007

 

Categories:
Architecture » Residential buildings » Single and Duplex Houses

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈