Corvarastrasse

Corvarastraße , 44229 Dortmund

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

part of Housing Culture Trail

2001-2008

Contemporary

Mensing + Schmidt Architekten • Stadtplaner
(Urban planning, architecture)
Architektin & Stadtplanerin Susanne Schamp | Schamp & Schmalöer, Architektur und Städtebau
(Urban planning, architecture)
SHA Scheffler Helbich Architekten GmbH
(Urban planning, architecture)
landschaft planen & bauen
(Waterplanning)

Projektentwicklung Hellweger Bauträger GmbH & Co.KG
Birgit und Christoph Helbich
Mensing + Schmidt Architekten • Stadtplaner

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Corvarastrasse

In Corvarastrasse, the combination of single-family houses, contemporary architecture and good urban development has been so successful that visitors often come to the street just to look around. And the street is more than just a structural exhibit. The basic urban development plan to redesign this former nursery site envisaged a new street curving slightly from north to south, with a homogenous row of semidetached houses in cubic form on the west side providing a counterpoint for eight detached, individually-designed single-family houses opposite. The integrated development plan stipulated uniform spacing between buildings and between buildings and the street, as well as colour schemes and the choice of materials. Marketing of the halves of the semi-detached houses did not proceed as planned however, so these were replaced by detached, single-family homes that are still in keeping with the new neighbourhood’s intended qualities. These residential qualities seem to be greatly appreciated, particularly by experts; so far six architects have moved into little Corvarastrasse.
The design of the public street space is dictated by the treatment of rainwater, which is channelled through a central gulley into a rainwater retention basin designed to harmonise with nature. Rainwater draining from the houses to the southeast is channelled into the existing pond, as it was when the estate was still a nursery.

Author: Route der Wohnkultur
Last changed on 04.09.2017

 

Categories:
Architecture » Residential buildings » Single and Duplex Houses

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy