Haus Ebeling

Kuntzestraße 71, 44225 Dortmund

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building

2001

Contemporary

ArchiFactory.de

Sabine Ebeling

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Haus Ebeling

In a southern suburb of Dortmund, a one-family home with a pitched roof from the 1940s was to be expanded by an annexe for an additional flat.
The annexe, at the street, is a sculpturally formed wooden prototype-like chunk. The plans show the house as an object and home at the same time.
The external walls are made of solid timber planks and form a homogeneous unit. There are no roof projections, drain pipes, chimneys or porches. Windows and doors are flush with the wooden surface and positioned in accordance with the interior design. The house leaves the impression of a minimalistic corpus, compact and heavy, from which the interior is released and covered with other materials on the outside whose form and arrangement inspire a comparison as Donald Judd, for example, wanted for his volumes.
If you want to enter the house, you first step into an underground hallway next to the garage whose ambivalent perspective derives from its trapezoid ground plan and its profile at the same time. The stairs opposite steer your view to the glazing in the dwelling unit, which, in turn, allows you to view the inner courtyard, the centre, as it were.
In accordance with the demand for as much floor space as possible, a typological hybrid of split levels and normal storeys was created. The ground and gallery floor is a flowing unit, with living, cooking and working being housed in individual zones connected by the dwelling zone, which stretches across more than two storeys.
The continuous, dark terrazzo floor and an open stairwell, embedded like a sculpture, underscore this unit as well. The orientation toward the garden on the top floor is based upon a different concept. Here, we find a roof terrace, on three sides surrounded by full-height wooden walls, a totally enclosed open area.
In their interplay of lightness and heaviness, materials and appearance of this house stand out from the adjacent buildings.

Awards:
Deutscher Bauherrenpreis Neubau 2006 (Kooperation GdW, BDA, DST), Preisträger
Architekturpreis NRW 2004 (BDA NRW), Auszeichnung

Author: ArchiFactory.de, 2001
Last changed on 09.07.2008

 

Categories:
Architecture » Residential buildings » Single and Duplex Houses

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy