Apartment Building Dortmund

Wellinghofer Straße 175, 44263 Dortmund

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building part of Housing Culture Trail

2004

Contemporary

ArchiFactory.de

- keine Angabe -

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Apartment Building Dortmund

In a street characterised by perimeter development typical for Dortmund suburbs, a two-storey apartment building was renovated and expanded by one floor. The two existing floors had to be adapted to today’s housing standards and their ground plans were more or less preserved.
The new floor above got a slightly different ground plan with an open dwelling area. The access core at the gable wall with its old wooden staircase and toilets was removed entirely and replaced by a reinforced concrete staircase with a light well. The light well is also an art well with pictures.
The building has large horizontal window openings and provides framed views of the surrounding buildings. With its traditional roof shape and its plain cubic design the building would appear to be a typical house of this quarter, if it were not for the new shell that resembles a colourful block whose surface of fair faced plaster changes in the light as if it were a gigantic brick.
In the interplay of tradition and reduction, the various images conveyed by the house are superimposed and do away with the old image that is still reflected in the adjacent houses.
The fact tat the building is situated next to a drive and company yard makes for an urbanistic front and gable view.

Awards:
Auszeichnung guter Bauten 2006 (BDA Dortmund), Auszeichnung

Author: ArchiFactory.de
Last changed on 14.05.2008

 

Categories:
Architecture » Residential buildings » Multiple Housing

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈