Universität Duisburg-Essen (Campus Duisburg)

www.uni-duisburg-essen.de

Lothrastraße 65 / Mülheimer Straße, 47057 Duisburg

1964-68 / 1980-82 / 1981-91

1950s-70s

Peter Poelzig
Zentrale Planungsstelle zur Rationalisierung von Landesbauten NW (ZPL)
FSWLA Landschaftsarchitektur
(landscape architecture, follower of Bödecker, Wagenfeld)
Architektengruppe GH Duisburg

Land Nordrhein-Westfalen

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Universität Duisburg-Essen (Campus Duisburg)

Universität Duisburg-Essen is an ensemble of buildings of which the very first were built as early as 1968, viz., those for the then Duisburg department of Pädagogische Hochschule Ruhr (teacher training college): the sports, music and arts seminar building, the Auditorium Maximum, the dining hall and the library with washed concrete facades.
In 1972, the ZPL, the Zentrale Planungsstelle für die Rationalisierung von Landesbauten (central planning office for the economisation of state-owned buildings) submitted a study featuring 16-storey buildings to expand the university. However, only one of these buildings has ever been built. The library had also been planned by the ZPL as an octagonal network structure, “adjustable” to the adjacent buildings through its staggered height. A central five-storey building with inner courtyards forms the centre of this complex.
When expanding the university at Mülheimer Straße a new concept was used. The 23 round buildings are characterised by their “humanised” architecture, in contrast to the previously preferred high-rise buildings.
Passage ways underneath the round brick buildings open up the campus toward the local Kaiserberg recreation area. The buildings were primarily made round to make for short distances and thus better working conditions. A good lighting, column-free rooms and hallways and differentiated facilities characterise the round buildings’ interior design.
The thus far latest structure of the ensemble is the new main dining hall with its artfully designed staircase.

Author: Editorial baukunst-nrw
Last changed on 19.11.2007

 

Categories:
Architecture » Public Buildings » Universities

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy