Praebausiedlung Dortmund

www.praebausiedlung.de

Burgring, Goslarstraße, Solmstraße, 44359 Dortmund

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

converted, renovated or extended part of Housing Culture Trail

1961-1963 / seit 2002 Modernisierung

1950s-70s

Architekturbüro ghp - gegus, hellenkemper und partner

DOGEWO21

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Praebausiedlung Dortmund

Convinced that successful housing modernisation needs the cooperation of tenants, DOGEWO21 entered into dialogue with them to develop an integrated concept for converting 1960s residential estates to meet both current energy standards and the demands of older residents. The Praebausiedlung owes its name to the prefabricated building elements used in its construction. Many older tenants raised their children on this estate, where those same children now live today with their own families.
During the reconstruction of 63 flats in the high-rise Burgring 4/6, great importance was given to reduce barriers. An emergency service and help by neighbours provide a comfortable independent life for senior citizens. External facilities were altered to be barrier-free as well. The facades of the 18 buildings on Solmstrasse and Goslarstrasse, containing around 290 flats, were insulated and brightened with new colour schemes. The estate’s simple building structures were given a new face with the addition of balconies and glass entrance areas. The prominent coloured gables are a key design theme of the estate.
In addition to the redesigning of the green areas, a storm water treatment pilot project was built in cooperation with the Emscher Cooperative (Emschergenossenschaft). It diverts rainwater into the nearby Emscher river by way of troughs and channels, contributing to the renaturation of the Emscher, which in its former incarnation as a public sewer left its mark on the Ruhr area in past decades.

Author: Route der Wohnkultur
Last changed on 31.03.2010

 

Categories:
Urban Design » Square and Neighbourhood Planning
Architecture » Residential buildings » large housing development

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy