Conversion Wrexham Barracks

Oxforder Straße / William- Shakespeare-Ring / Liverpoolstraße, 45470 Mülheim an der Ruhr

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

listed building converted, renovated or extended part of Housing Culture Trail

1937–1941 / 1996-2002 (Umbau und Sanierung)

Contemporary

Architekt BDA Frank Ahlbrecht
(conversion garage)
Lill + Sparla Landschaftsarchitekten Freiraumplaner
(urban planning)
Schaller Partner Architekten Stadtplaner BDA
(urban planning)
Architekt BDA Wolfgang Kamieth
(conversion Zeilenbau A, Oxforder Straße / Casino)

Baugemeinschaft ehemalige KFZ – Halle Mülheim a. d. Ruhr
(conversion garage)
Heeresstandortverwaltung
(original building)
Investorengemeinschaft Schmück/Knopf
(Casino)

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Conversion Wrexham Barracks

This site was placed under historical protection shortly after the British Army’s withdrawal from the Rhine because it is an example of well-designed 1930s barracks architecture. The essential factors for this distinction were the site’s suitability in serving as a model for future military facilities, its manageable size and its largely preserved architecture.
With the British departure, the North Rhine-Westphalia state development agency took over as a trustee and buyer of the barracks site in 1994. In that same year a limited ideas competition was held. The winners of the competition were Cologne architects Schaller / Theodor. Wrexham barracks have been under renovation since 1996 and apart from a café, has been converted exclusively for residential use. While the former staff headquarters building and crew’s quarters were converted to blocks of flats (rental and privately-owned), a 22 large residential and studio lofts were built in the former vehicle workshop. Targeted re-densification has also helped to create a residential area whose quality is enhanced by the adjacent nature reserve. The conversion can also be seen as a successful treatment of an historically significant barracks built during the period of the Third Reich. The military site, once hermetically sealed off from the upper-class district of Holthausen, has developed into a popular residential area.

Author: Route der Wohnkultur / Redaktion baukunst-nrw
Last changed on 07.04.2010

 

Categories:
Urban Design » Square and Neighbourhood Planning
Architecture » Residential buildings » Multiple Housing

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈