Feierabendhaus

Tilsiter Straße 31 a, 45470 Mülheim an der Ruhr

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

listed building converted, renovated or extended part of Housing Culture Trail

1925/26 - 1984/85 (Umbau )

- keine Angabe -

Pfeifer und Großmann Architekturbüro
- keine Angabe -

SWB – Service-, Wohnungsvermietungs- und –baugesellschaft mbH

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Feierabendhaus

This castle-like construction has always been a very special residence. Built in 1925 / 26, it was purchased in 1940 by the Verband für Bergbau to provide flats for former coal-mine employees. Its name, “Feierabendhaus” (Knock-off Time House), describes its former use very fittingly. Over the years the building became unrentable and was finally sold. The city of Mülheim took it over for out of concern for the “welfare of the elderly citizens who live there” and to prevent the complex from falling into the hands of speculators. Ten years later the property was sold to the SWB GmbH.
By then the residential units were no longer up-to-date. There were 72 incomplete flats, without bathrooms and with defective electrical installation. Nevertheless, with its special architecture, this traditional and historically-protected building was to be preserved. Although several interior walls were taken out to create residential units with all modern conveniences, the exterior of the complex was not allowed to be changed. When a proposal to 20 balconies was made, they were only permitted because it was verified that there had already been wooden balconies on the northern wing in the 1920s.
The extensive reconstruction resulted in the creation of 53 modern flats, which are now sought after by both young and old. The facility’s park-like green areas, the landscape surrounding the property and the optimally-developed infrastructural environment provide all the elements required for all-around comfortable living.

Author: Route der Wohnkultur
Last changed on 07.04.2010

 

Categories:
Architecture » Residential buildings » Multiple Housing

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈