Gate of the former Ruhrlandkaserne

Bebauungskonzept Dilldorfer Höhe Essen-Kupferdreh

Dilldorfer Allee, 45257 Essen

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

part of Housing Culture Trail

1999–2008

Contemporary

Architekt Heinrich Böll | Architekt Böll
(apartment houses)
Architekt Bertrand Damagnez
(urban planning)
Architekt Wolfgang Söder
(urban planning)
Architekt Udo Mann
(urban planning)
Architekt BDA Frank Ahlbrecht
(realisation of 100 residential units)

ALLBAU AG

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Bebauungskonzept Dilldorfer Höhe Essen-Kupferdreh

The development of a new, attractive residential area on a disused former barracks site was the focus when an urban development competition created a new building project, which is now being carried out by various architects with partial funding provided by the state of North Rhine-Westphalia. The goal was to develop the former barracks into a residential area while taking the neighbouring houses into consideration. The clear distribution of built and open spaces and the design of the transitions to the surrounding countryside in the winning plan by Frankfurt/Main architects Damagnez, Söder and Mann was regarded as particularly attractive.
The architecture of the houses is modern, functional and of the highest quality. The single-family houses are distinguished by their contemporary floor plans and the attractive, relaxed design of their facades, so that families with children feel just as comfortable as those living alone or in couples. This is also due in large part to the 22 widely diverse playgrounds (150–4,000 m²) and the games park that invite young and old from the neighbourhood to join in the sports and games. The playground, five football fields in size, is the neighbourhood’s exciting extra: it’s no wonder that Allbau AG won the “2004 German Recreation Space Prize” for its design in March 2004. The award was not however only for the idea and its implementation, but for its planning method as well. This versatile recreational landscape is the end result of a process combining an ideas competition and resident participation.

Author: Route der Wohnkultur / Redaktion baukunst-nrw
Last changed on 31.03.2010

 

Categories:
Urban Design » Square and Neighbourhood Planning
Architecture » Residential buildings » Multiple Housing

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy