Front with vegetation

Front with greenery

Front and street

Villa Josef Thyssen

www.route-industriekultur.de

Dohne 54, 45468 Mülheim an der Ruhr

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

listed building

1898-1900

Historismus

Königlicher Baurat Heinrich Joseph Kayser
Königlicher Baurat Karl von Groszheim

Josef Thyssen

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Villa Josef Thyssen

The decision to build Villa Josef Thyssen was taken at the end of the 19th century, after August Thyssen had assigned the family’s social obligations to his brother and the latter’s wife, Clara, who felt the then residential quarters in Bahnstraße wouldn’t suffice.
The right property became available in form of the part of the former Troostsche Weberei (a weaving mill) now in the possession of the Thyssen company. In order to make their new representative lifestyle also visible without, Josef Thyssen hired the “star architects” and Königliche Bauräte (royal building officer) Heinrich Joseph Kayser and Karl von Groszheim. Embedded in a lavish park that includes the former Troostsche factory pond, the villa was erected between 1898 and 1900 in the neo-Baroque style.
The street front of the two-storey, representative plastered villa with a three-axis break-down is characterised by the central, projecting axis with a round-arch portal flanked by columns and capped by a balcony. The axis is crowned by a rolling gable with an oval, plastic plant-ornamented oculus. The ornamentation around it reflects the variety of the neo-Baroque design elements.
The flat pavilion roof is enclosed by a continuous balustrade. A characteristic element is a wide, central belvedere rising above the roof area.
Facing the garden, the villa rises above an edge. A terrace enclosed by a balustrade above the high base and a winter garden on the right-hand side provide a view of the riverbank and the park. On the first floor, the garden front is characterised by a protruding balcony borne by four Ionic columns and a rolling gable.
Inside, some major design elements have been preserved so that the architects’ clients’ lifestyle can still be perceived.

Author: M. Rimpel
Last changed on 04.03.2008

 

Categories:
Architecture » Residential buildings » Mansion/villa

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈