Frontal view of the building

The back with the open space

Façade, side entrances

Entrance area

Entrance detail

housing estate “alte Vaalser Straße“, Aachen

Alte Vaalser Straße, 52074 Aachen

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building

2003

Contemporary

Hahn Helten + Ass. Architekten

GEWOGE- Gemeinnützige Wohnungsgesellschaft

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

housing estate “alte Vaalser Straße“, Aachen

The housing estate on the border to the Netherlands finished in 2003 comprises twelve terraced single family houses.
A striking feature is the compactness of the structures, which lends the estate with its density and size a rather urban character.
The three 2½-storey rows of terraced houses are parallely aligned in an east-west direction. Storage rooms faced in red opposite the respective entrance front form their own one-storey structure, which marks the boundary between the entrance area and public space. The parking spaces aligned to the raised street level muffle noise and shield against disruptions from the outside.
The red colour accents in the entrance and the separating walls and the use of contrasting materials like dark brick and white rendering lend the structures a special texture and real uniqueness in their environment.
A brick face marks the ground floor with the entrances on one side and to the west also a two-storey porch with a roof terrace. Resting upon it is the white rendered part of the building with the upper floors’ rooms. A partly dark facing of the window gaps makes for an interesting pattern in the façade.
Notice should be taken of the consideration of ecological aspects in the implementation of this housing estate by compliance with sustainable construction principles like helio-thermal equipment, rain water use, feeding of excess rain water into a nearby drainage ditch and a low-energy house standard.

Award: Vorbildliche Bauten in Nordrhein-Westfalen 2005 (Land NRW/Architektenkammer NRW) [Exemplary buildings in North Rhine – Westphalia 2005 (Land NRW/chamber of architects NRW]

Awards:
Exemplary buildings in North Rhine – Westphalia 2005; Land NRW/chamber of architects NRW

Author: Editorial baukunst-nrw
Last changed on 16.04.2021

 

Categories:
Architecture » Residential buildings » Multiple Housing

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈