Victoria-Ensemble

Sachsenring 81-85, 50677 Cologne

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building

1996

Contemporary

Architekt Thomas van den Valentyn | Van den Valentyn - Architektur

Victoria Lebensversicherung AG

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 488

Victoria-Ensemble

The ensemble is formed by three structures: a transparent double cylinder as an eye-catcher is the “starter”, which, in conjunction with the other structures, presents itself on a flat tray of light granite with flush water basins. Behind it looms the huge glass volume, reaching as far as Lothringer Straße. This block of black granite, standing at a right angle to the Ring, marks the boundary to the adjacent buildings.
If you take a closer look, the double cylinder and the seemingly rectangular glass volume are no such things. After all, they both narrow, one up and one down – and only the massive black block doesn’t join in.
The “self-confident” black block “takes it up“ with the long building by Egon Eiermann in order to form the space for the double cylinder in conjunction with the second large volume, made of glass, and to open up the space on the opposite side of the heterogeneous structure of the Institut Français (Wilhelm Riphan).
The glass-faced cube at its centre has a light and spacious patio sending daylight down as far as the basement with its training rooms and a colourful high-end garage.
In this part, we find the office areas and a large quadrangle. Since the bearing walls are inside the building, not linked to the outer wall, this allows for a slight outward slant of the steel-glass façade and for using it as convection space to save heating and/or cooling energy.
The black-cased office “slab” is the only building with a perforated façade of the classical kind. However, it has flush-mounted square windows with elaborate stainless steel frames.
The dramatic touch of falling, slanting, mutually approaching lines and edges of the complex is supported by the sheer purity of the structures: There simply are no eaves, bases or gutters in the way. The materials are used in a reduced and powerful fashion – with references to the respective neighbour.

Awards:
Kölner Architekturpreis 2000 (kap - KKV, BDA Köln, DWB, AFR), Auszeichnung

Author: Gregor Steiniger (koelnarchitektur) / Editorial baukunst-nrw
Last changed on 06.03.2007

 

Categories:
Architecture » Commercial Buildings » Offices

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy