aerial view Siedlung Gartenstadt Welheim

street of houses

house in the street Im Gungfeld

house in the Siedlung Gartenstadt Welheim

two semi-detached houses

Entrances

Siedlung Gartenstadt Welheim

www.route-industriekultur.de

Welheimer Straße, 46238 Bottrop

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

listed building

1914-1923

Modernism
Historismus

- keine Angabe -

- keine Angabe -

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Siedlung Gartenstadt Welheim

From 1914 to 1923, Siedlung Welheim was built in a still rather rural area near the pit in the style of a garden suburb for the miners of the Vereinigte Welheim pit, which first extracted coal in 1914. With 2,700 inhabitants and 650 buildings, it is one of the largest garden city housing estates in the northern Ruhr area, and with 40 different types of houses one of the most varied.
Bent roads, closed road spaces and “picturesque” groups of houses make for a lively picture and convey a feeling of cosiness. Greenery and gardens bring the “countryside” here. The comparatively large structures and the large facade break-down conceal the fact that often the flats were no larger than 35m². While Welheim housed the miners, on the other side of the tracks a better equipped housing estate for the mining officials was built.
Extraction ended in 1931; the pit was converted into a hydrogenation plant. This changed the occupancy rights and as a result also the structure of the residents of the previously miners-only housing estate. Its location right in the middle of industrial plants made it fall victim to WWII bombing raids.
The IBA Emscher Park (construction exhibition) led to its modernisation. While the original exterior was preserved, the housing quality was improved through an integration of units and a better equipment of such.

Author: Route Industriekultur/ Redaktion baukunst-nrw
Last changed on 25.09.2007

 

Categories:
Urban Design » Square and Neighbourhood Planning

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy