Schillerpark

www.schillerpark.info

Halluinstraße, 45739 Oer-Erkenschwick

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

converted, renovated or extended part of Housing Culture Trail

1975, Rückbau 2006-2007

1950s-70s

THS Consulting GmbH
(conversion)

THS Wohnen GmbH
(proprietor)
VMW GmbH
(building contractor)

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Schillerpark

Residential high-rises were built in many places in the 1970s to deal with the housing shortage prevalent at the time, although this was done without averting the urban fabric. Just 20 years later, needs had drastically changed. Small areas in the northern Ruhr area in particular suffered not only from a declining population but also in some cases from these “eyesores”. The Schillerpark high-rise estate at the edge of Oer-Erkenschwick’s inner city stood in stark contrast to smaller-scale residential structures elsewhere in the city.
Thanks to the partial dismantling of this residential complex, Schillerpark has now become a showcase project. The good infrastructure and long-term tenants who are committed to the location provided ideal preconditions for implementing a plan with an investment volume of around 7.7 million Euros. As part of the “Stadtumbau West” development programme, the tallest single buildings at the centre of each of the three star-shaped complexes were dismantled, while the other buildings were scaled back from eight storeys to a maximum of five and the number of residential units reduced from 221 to 120. Various upvaluation strategies were also implemented to create both a successful neighbourhood in terms of urban development and affordable, comfortable flats for all the generations living in it. Arriving on foot, you pass through a central park and individually designed strips of parkland to reach the buildings. This barrier-free, park-like environment also provides a location for recreation and for maintaining neighbourly contacts.

Author: Route der Wohnkultur
Last changed on 07.04.2010

 

Categories:
Urban Design » Square and Neighbourhood Planning
Architecture » Residential buildings » Multiple Housing

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈