Overall view in twilight

Reception area in the visitors’ centre

Cafeteria in the visitors’ centre

Gangway, in the background the pit XII frame

The gangway to the visitors’’ centre

The coal washing plant’s jig platform

Stairway from the visitors’ centre to the exhibition rooms

Stairway from the visitors’ centre to the exhibition rooms

Kohlenwäsche Zollverein - Ruhrmuseum, Besucherzentrum

www.ruhrmuseum.de

Gelsenkirchener Str. 181, 45309 Essen

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building listed building converted, renovated or extended

2006

Contemporary

Architekt Hans Krabel | Architekt Böll
(transformation)
Architekt Fritz Schupp
(original building)
Architekt Martin Kremmer
(original building)
Rem Koolhaas | OMA Office for Metropolitan Architecture
(transformation)
Architekt Heinrich Böll | Architekt Böll
(transformation)

Entwicklungsgesellschaft Zollverein mbH

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 488

Kohlenwäsche Zollverein - Ruhrmuseum, Besucherzentrum

The Kohlenwäsche (coal washing plant) is Zollverein’s largest surface building.
The building is 90m long, 30m wide and 37m tall, and, like all the other buildings of pit XII, had been designed by architects Schupp and Kremmer in a modern, cubist style with a brick-steel-lattice-formwork curtain facade.
After Zeche Zollverein had been shut down in 1986, the plants were listed. The coal washing plant was more of a machine than a building as such. Here, extracted coal was separated from stones still sticking to it. The shell did rather serve to protect the machine against the weather.
When the coal washing plant was converted into an event and exhibition hall, various factors had to be taken into account and coordinated.
On the one hand, the listed building, and a UNESCO World Heritage Site, had to be preserved to the largest extent possible, including its machinery. On the other hand, space had to be provided for exhibitions and events and the building be adapted to modern thermal insulation and moisture guard standards (with regard to its future use as a museum, in particular). Therefore, a number of compromises was necessary.
In the upper part of the building, the machinery was more or less preserved. The facade was extended by a few centimetres in order o provide space for the insulation required.
As the coal washing plant’s original use had not provided for any sort of entrance its new use would require, the building is accessed by a free-standing gangway, which leads from the forecourt to the visitor centre’s foyer.
The Erich-Brost-Pavillon, glazed on three sides, was put on top of the building. The event room at a height of 38m provides a breathtaking view across the Ruhr area.
The re-designed former coal bins in the lower part of the coal washing plant since 2008 have accommodated Ruhr Museum exhibition rooms.

For more information, please visit
Industrie- und Kulturstandort Zollverein

Awards:
Architekturpreis der Stadt Essen 2010 (Stadt Essen), Preisträger
Deutscher Architekturpreis 2007 (E.ON Ruhrgas AG), Anerkennung
Exemplary buildings in North Rhine – Westphalia 2010; Land NRW/chamber of architects NRW
Auszeichnung guter Bauten 2006 (BDA Essen), Auszeichnung

Author: Editorial baukunst-nrw
Last changed on 21.04.2008

 

Categories:
Engineering » Energy
Architecture » Public Buildings » Cultural (cinemas, theatres, museums)

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy