Haus der Stille in Meschede

house of silence

Klosterberg 11, 59872 Meschede

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building

1998-2002

Contemporary

Architekt Peter Kulka
Architekt Konstantin Pichler
(Projektpartnerschaft in Anstellung)

Benediktiner Abtei Königsmünster

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Projects with videos


We use a video player on this website, to play videos directly from our YouTube channel. Please note that personal data can be recorded and collected. To see videos, please agree once, that these can be downloaded from the YouTube server.
You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

house of silence

The buildings of the Benedictine abbey Königsmünster form a cloistral complex established over 70 years of continual expansion.

The latest structure in this heterogeneous ensemble is Haus der Stille (house of peace). It is the abbey’s guest house, in which guests can stay for one or two weeks for contemplation.
The structure consists of two exposed concrete cubes, separated by a 3m-wide longitudinal groove. The larger structure accommodates social rooms, offices and the cells, the slimmer the staircase and the wayside chapel. The latter is a high, but small room, flooded by light from above.

The cubes are connected by four glazed bridges on various levels. In consideration of the contemplation and self-communion purposes the abbey tries to cater for, only essentials are found here. The walls are all made of exposed concrete, the floors are parqueted, shadow and light are important design elements.
The guest house’s twenty cells also do only feature what’s really needed; the surrounding countryside aside, peace is the biggest luxury afforded to the guests.

Awards:
Deutscher Architekturpreis 2003 (E.ON Ruhrgas AG), Anerkennung
Architekturpreis NRW 2004 (BDA NRW), Preisträger

Author: editorial baukunst-nrw
Last changed on 15.10.2007

 

Categories:
Architecture » Commercial Buildings » Hospitality & Tourism

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈