Tremonia Architektenhäuser

red house

the blue house

facade of the Haus Lausch

Haus Lausch with pent roof

street view oft the three houses

Tremonia Houses of Architects

Leierweg 3-5, 44137 Dortmund

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

part of Housing Culture Trail

2003-2005 / 2003-2009

Contemporary

Andreas Andersen
(execution)
Andreas Hanke
(architecture house Suhan)
Roland Brieke
(architecture house Suhan)
Harry Lausch
(architecture house Lausch)

Harry Lausch
Cornelia Suhan

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Tremonia Houses of Architects

In many places disused industry and railway tracks have created seemingly forgotten spaces that today provide a framework for urban housing projects, as is the case with the former Tremonia coal mine site near the inner city. The three architects’ houses built here create an exciting contrast to adjacent historic buildings.
The most well-known is the “Blue House”, whose cobalt blue colour and sculptured mass fascinates onlookers. Planned as a living and studio space for a photographer, the house expresses the concept of creative, individual living and working under one roof. The many windows reaching down to the floor create optimal lighting as well as a close connection to the house’s surroundings through the views inwards and outwards.
“Haus Lausch” looks like a traditional brick house, but its steep pent roof and the small windows on its east side give it a striking appearance. A six-meter high glazed area on the west side of the house functions as a stairwell, winter garden and sound buffer. Over the years the house has been expanded following the acquisition of former railway land. In addition to its sheltered inner courtyard and large garage with workshop, the property also has space to park a caravan, which currently serves as a “hideout” for a group of girls.
An influx of higher-income residents has already changed the neighbourhood’s social mix. As open areas become available to these new residents and their quality of life improves, there is an opposite effect for many older residents as their living space is diminished.

Author: Route der Wohnkultur
Last changed on 31.03.2010

 

Categories:
Architecture » Residential buildings » Single and Duplex Houses

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy