RömerMuseum in Xanten

lateral view

back view of the museum and the Thermenschutzbau

Thermenschutzbau

entrance

view if the exposition

interior view of the Thermenschutzbau

RömerMuseum Xanten

www.apx.lvr.de/de/willkommen/willkommen_1.html

Siegfriedstraße, 46509 Xanten

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building

2008

Contemporary

GATERMANN + SCHOSSIG, Architekten Generalplaner

Landschaftsverband Rheinland

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Projects with videos


We use a video player on this website, to play videos directly from our YouTube channel. Please note that personal data can be recorded and collected. To see videos, please agree once, that these can be downloaded from the YouTube server.
You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

RömerMuseum Xanten

RömerMuseum in Xanten completes the protective building of the thermal baths erected in 1999 and thus shows the dimensions of the ancient baths.
The steel structure rests on the foundations of the porch of the ancient Roman thermal baths, the Basilica Thermarum.
This entrance hall was not only the largest room of the thermal baths, but at a floor space of 72 x 22m also the largest building of the then Roman colony.
The museum is of the same dimensions as the porch of the ancient thermal bath and also has no continuous storeys. Instead, the effect is created by its impressive height of 25m.
14 steel frames bear the museum building and allow a flexible suspension of the 300m long exhibition level that unfolds into the free space of the large hall as a system of ramps and platforms.
Vertical steel panels with a printed glass layer form the building’s facade and thus make for continuity with the pointillated glasses of the protective building of the ancient thermal baths.
Heat pumps and exchangers with 36 loops keep the museum cool in summer and warm in winter.

Awards:
Auszeichnung guter Bauten 2010 (BDA Linker Niederrhein), Anerkennung

Author: Editorial baukunst-nrw
Last changed on 08.09.2008

 

Categories:
Architecture » Public Buildings » Cultural (cinemas, theatres, museums)

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈