Deutsches Sport & Olympia Museum, view from rhine

facade view Deutsches Sport & Olympia Museum

Olympiamuseum

Rheinauhafen 1, 50687 Cologne

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

converted, renovated or extended

1999

Contemporary

Architekt / Stadtplaner Walter von Lom | Walter von Lom Planungs GmbH

Stadt Köln

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)

Projects with videos


... more

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 488

Olympiamuseum

In close proximity to the chocolate museum and in the context of the conversion of Rheinauhafen to a leisure, housing and office estate, in the 1990’s another museum was established on this spit of land.
The substance of the old customs hall 10 was to remain discernable, while at the same time a modern museum architecture was to be developed.
The careful completion of no longer existing parts of the building reminds one of the historical forms of the old customs hall. The reconstruction of the roofscape is very striking. The two-storey longitudinal building at its four corners and its centre got prominent superstructures. The roof also accommodates a football pitch and a tennis court.
Inside, the original architecture of the two-storey hall and its window and wall design have been kept visible. The use of steel and glass for the new parts is also in line with the original industrial architecture’s character. The upper floor accommodates the permanent exhibition, The opened ceiling and a continuous gallery form a visual connection to the lobby and cafeteria on the ground floor.
The exhibition and action area’s total is approx. 2,000 sq m. The permanent exhibition on the upper floor shows 2,500 years of sports history, from the first Olympics to modern competitions. The gallery is a kind of circular walk guiding the visitors through the presentations and various subject matters.
The built-in exhibition architecture is transparent to keep the old custom hall’s structure visible.

Author: Simone Mergen (koelnarchitektur) / Editorial baukunst-nrw

 

Categories:
Architecture » Public Buildings » Cultural (cinemas, theatres, museums)

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy