Kaufhaus Breuer

Kaufhaus Breuer

www.bel.cx

Grabenstraße 38, 52249 Eschweiler

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building listed building converted, renovated or extended

1948/2006

Contemporary

BeL Sozietät für Architektur
Hellmuth Müller

Anna Maria und Andrea Breuer | Breuer Verwaltungs GmbH

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Kaufhaus Breuer

Former Kaufhaus Breuer in 2006 was converted into a residential and office building with barrier-free flats. On the ground floor, a chemist’s shop occupies the retail areas. The public use of the first floor and the flats on the upper floors are accessed by a single-run staircase and a lift at the long firewall. It is part of an interior horizontal access space formed by movement radii and with four accesses to the residential units per floor.
The free spaces barrier-free flats do, after all, require are cut into the concrete frame as empty volume. Thus, all flats have their own fully glazed quadrangle, also serving as access space.
In combination with the continuous windows along the pedestrian district, these quadrangles do not only make for light coming in from many sides and such ventilation, too, but also create intermediate zones to be used as a semi-public front garden or an introverted patio through the access door.
In order to preserve the former department store’s open plan character, the ground plans are broken down in a rather flowing fashion by an angled sanitary core and moveable or turnable wall elements.
The two residential storeys have eight flats of 50 – 70 sq m each and 525 sq m of combined dwelling area and 70 sq m of quads. On the 2nd floor, three units have been combined to form a 210 sq m flat shared by six senior citizens. Five private rooms cum shower en suite are grouped around a 80 sq m joint living room and three quads. Another 75 sq m flat on the second floor is wheelchair accessible.
In addition to the introverted private spaces outside, the staircase and the lift provide access to a joint roof terrace of almost 100 sq m offering a panoramic view of Eschweiler.

Awards:
NRW wohnt - Wohnen an ungewöhnlichen Orten 2008 (AKNW / MBV NRW), Auszeichnung
Deutscher Bauherrenpreis Modernisierung 2009 (Kooperation GdW, BDA, DST), Preisträger
Auszeichnung guter Bauten 2006 (BDA Aachen), Auszeichnung
Architekturpreis NRW 2007 (BDA NRW), Auszeichnung

Author: BeL
Last changed on 13.11.2007

 

Categories:
Architecture » Commercial Buildings » Retailing
Architecture » Public Buildings » Schools/Kindergartens/Nursing homes

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy