Twilight view of the new building

Glazed bridges connect the old with the new building

New building, seen from Willy-Brandt-Allee

Corner detail

Aerial view of the entire complex

The building is surrounded by a water basin

View from Kurt-Schumacher-Str.

Hauptverwaltung Gelsenwasser

Willy-Brandt-Allee 26, 45891 Gelsenkirchen

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building

2003

Contemporary

Anin - Jeromin - Fitilidis & Partner
(new building)
Architekt Harald Deilmann
(existence)

Gelsenwasser AG

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Hauptverwaltung Gelsenwasser

For the expansion of the Gelsenwasser AG HQ, next to the 1970s building another building, identical in shape and size, was erected.
While the existing admin building, erected by Harald Deilmann, is faced with anodised aluminium, the new one has a fully glazed metal frame facade. The glass cube of the new building s connected with the old building by glazed bridges.
The facade of the seven-storey building ends in a metres high continuous glass wall, enveloping an HVAC block, a conference room and a walkable roof garden. The facade consists of storey-high aluminium frames enclosing the glass elements. The space between the double-glazed elements houses the aluminium blinds. The adjustable slats of the blinds not only protect against the sun but also allow to control the incidence of light so that no artificial light is necessary even when the blinds are closed.
For the flooring, aluminium “gills” allow a natural ventilation of the offices. Geo-thermal absorption cooling and ceiling panels for heating and cooling create a good indoor environment quality.
The floors of the admin building can be partitioned in a very flexible manner. Steel staircases in the core connect two floors each to form a unit.

Awards:
Architekturpreis für vorbildliche Gewerbebauten (Hypo Real Estate / BDA ) 2004, Preisträger
Auszeichnung guter Bauten 2006 (BDA Vest Recklinghausen Gelsenkirchen), Anerkennung

Author: Editorial baukunst-nrw
Last changed on 09.06.2008

 

Categories:
Architecture » Commercial Buildings » Offices

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy