Feldkapelle Bruder Klaus Wachendorf

Rissdorfer Weg, 53894 Mechernich

2007

Contemporary

Architekt Peter Zumthor

Hermann-Josef Scheidtweiler

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Projects with videos


We use a video player on this website, to play videos directly from our YouTube channel. Please note that personal data can be recorded and collected. To see videos, please agree once, that these can be downloaded from the YouTube server.
You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Feldkapelle Bruder Klaus Wachendorf

The field chapel consecrated on June 16, 2007, has a very unusual design. Planning had taken many years.
Drawing upon the life of the hermit Brother Klaus, the design is based upon the idea of translating the four elements of earth, wind, fire and water into the language of architecture. At the same time, the building was to be made of compressed concrete. This was to associate the building with traditional construction methods of the rural population there.
The element of wind/light is symbolised by small light and air openings in the outer shell and by the “light-dark effect” when entering.
Fire can be perceived olfactorily and visually, the former by tree trunks which first were used as a kind of “lost casing” to build the carcass and then charburned.
The smoke’s smell remained, as did the charred wall structure with the tree trunks negative impressions.
Earth is shown by the concrete selected. It consists of white cement with a specially selected regional gravel. In combination with the fields around the chapel, the concrete’s structure and colour makes for a connection with the countryside and its soil, the harshness of the material notwithstanding.
At its top, the chapel is open, so that rain can get inside to be discharged at a particular place inside. This symbolises the element of water.

Author: Thomas Schiefer/ editorial baukunst-nrw
Last changed on 29.10.2007

 

Categories:
Architecture » Public Buildings » Religious

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈