Einfamilienhaus Roßstraße

Roßstraße 41, 45359 Essen

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building part of Housing Culture Trail

2005

Contemporary

Architekt Holger Gravius | KenChiku

Holger Gravius

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Einfamilienhaus Roßstraße

The unusual design notwithstanding, the house fits well into its environment. The hipped roof, the ridge orientation and the selection of colours are in line with what is set forth in the development plan and with the new access road cobbled in grey. The entrance portal opens the west face toward the street and welcomes the visitors. The ground plan is determined by the property’s polygonal structure. The shape seems sculptural. There are no additions like porches. Instead there are retractions and recesses. Even the eaves and rain pipes are integrated into the facade.
The loggias are formed by the recessed storeys. The indirect light is pleasant and aesthetical. The lamps are integrated in the walls or ceilings and thus almost invisible. In the suspended ceiling of the ground floor we find light rails; the bathrooms’ lights are hidden behind the mirrors.
The rooms inside also flow into each other, if you will. The house is thus open, bright and lavish. There are hardly any walls and only a few doors. The gallery, a glass bridge and seemingly hovering steel stairs open up the house to the above.
The reinforced concrete cellar is a white tank. The supporting walls are made of sand-lime brick, the ceilings of reinforced concrete. The conventional truss is roofed with grey concrete slates. The facade is lined with plain light-grey coarse plaster. Metal parts are made of galvanised steel. Timber is used on the loggias for design purposes, but on the sliding blinds also for functional purposes, to protect against the sun and burglars. The large window formats require light metal windows.
The low-energy house features a 16cm facade insulation, much above average. The unheated cellar and the garage are also completely insulated. Heat pumps and geothermal energy supply heat. The underfloor heating thus provides heat in winter and cold in summer.
The large windows face south. Large glass surfaces collect the energy, then stored in tiled floors. In summer, the warm air can be transported up to the roof through the open staircase and the chimney effect.

Awards:
Auszeichnung guter Bauten 2006 (BDA Essen), Auszeichnung

Author: Holger Gravius / Editorial baukunst-nrw
Last changed on 23.06.2008

 

Categories:
Architecture » Residential buildings » Single and Duplex Houses

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈