Umbau Gebläsehalle im Landschaftspark Duisburg-Nord

Emscherstrasse 71, 47137 Duisburg

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

converted, renovated or extended

2002 (Umbau)

Contemporary

Heinrich Wörner Ramsfjell - Städtebau und Architektur
(conversion)
Klinge + Gräbe Ingenieurgesellschaft für das Bauwesen mbH
(structural design))

Landschaftspark Duisburg- Nord GmbH

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)


This website uses Google Maps to integrate maps. Please note that personal data can be recorded and collected here. To see the Google Maps map, please consent to it being loaded from the Google server. You can find more information here.

Total projects: 484

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Umbau Gebläsehalle im Landschaftspark Duisburg-Nord

In 2002, the former blower shed in Landschaftspark Duisburg Nord was converted into a multifunctional event centre.
The “industrial patina” was kept and five sheds of various size and height combined into the sum of these parts.
At the heart of the halls, we find the foyer to which all ways from the other five halls lead. Here are the box offices, information counters and cloakrooms. A number of openings – mainly restored historical openings – make for an impressive appearance of the halls.
Well designed bars cater to the visitors both in the foyer and in the adjoining halls.
A central measure is the “concrete table” put into the new machinery foyer between the side walls. This table serves as stage including a variable and removable stand for 500 visitors. By removing the stage from the walls, one preserves the impressive former “basilica’s” – the new machine foyer’s – spatial character – not least for the reason of complying with the regulations pertaining to the preservation of historical monuments. On the ground floor, all turbines, machinery, switch cases and slides were kept.
The levels are connected by two single-flight stairs placed between them.

Author: Heinrich Wörner Ramsfjell / Editorial baukunst-nrw
Last changed on 03.09.2008

 

Categories:
Architecture » Public Buildings » Cultural (cinemas, theatres, museums)
Engineering » Energy
Interior Architecture » Recreation/Cultural

keine Aktion...

Cookie notice
We use cookies. Some of them are essential for the website to work. Others help to continuously improve our online offer. You can find information in our privacy policy


Edit cookie settings
Here you can select or deactivate different categories of cookies on this website.

🛈
🛈