Gemeindehaus Philipp-Nicolai Kirche

Schwerter Str. 122, 58099 Hagen

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building

2008

Contemporary

wbp Landschaftsarchitekten
bathe + reber, Architekten

Ev. Melanchthon-Kirchengemeinde Hagen

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Gemeindehaus Philipp-Nicolai Kirche

The new parish hall and Philipp-Nicolai-Kirche (the church) form a natural ensemble. The parish hall also features the church’s buttresses. This structure is transferred into a modern architecture and becomes a lively joint of light, an interplay of sunlight and shade. In ambivalence to the bays of the church, the joints of light break down the parish hall in five sections, a structure also shown in the upper storey through the two retracted sun terraces in front of the two meeting rooms or offices.
The retracted ensemble is the “public” churchyard at Schwerter Straße. In between the church and the parish hall, the forum is a semi-public space, characterised by the joint structure and exciting juxtaposition of the church’s solid sandstone facade and the new parish hall’s new glass facade.
The structure, which opens up toward the churchyard and the church with its two-storey foyer, is broken down by rows of windows in the roof and in the exposed-concrete wall.
In order to make Philipp-Nicolai-Kirche a better venue for church and other events, the southern round-arch windows can be opened along their entire height. Beneath the windows is a double door: the inner door is a continued closed wall, remaining closed during services and corresponding with the historical character of the interior. The outer glass door, flush with the external facade’s sandstone, opens toward the parish hall.

Awards:
Auszeichnung guter Bauten 2010 (BDA Arnsberg-Südwestfalen), Anerkennung

Author: bathe + reber Architekten / Editorial baukunst-nrw
Last changed on 30.06.2009

 

Categories:
Architecture » Public Buildings » community center

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy