Lateral view of classroom

Forezone with classroom entrances

One of the class houses

One of the class houses

School library

School library and admin

Class house and gym

Evangelische Gesamtschule Bismarck

www.e-g-g.de/

Laarstraße 41, 45889 Gelsenkirchen

Icon legend

IconThis icon indicates an awarded building

IconThis icon indicates a listed building

IconProjects with this logo are on the UNESCO World Cultural Heritage list

IconProject has been converted, renovated or extended

IconProject is part of "Housing Culture Trail"

x close

awarded building

1997-2004

Contemporary

plus+ bauplanung GmbH Hübner Forster Hübner

Evangelische Kirche von Westfalen

bookmark project | Bookmarks/Route planner (0)

Total projects: 2010

Full-text search:

Search projects:

search

Advanced search with more criteria

Total projects: 484

Evangelische Gesamtschule Bismarck

For the IBA Emscher Park (construction exhibition) in 1993 a limited international competition for the Evangelische Gesamtschule (Protestant comprehensive school) in Gelsenkirchen-Bismarck took place. The winning concept is characterised by an unusual arrangement of the various school functions and an extensive involvement of the students.
The school is grouped around a market square and a central road like a small city. On that road, we find a “city building” to connect the school with the local district, a library, a chapel and the “town hall” (admin). The dining hall is called “Wirtshaus" (inn), and there also are a theatre, a kiosk and a street café plus labs and studios. The road ends in a circular workshop yard which – like the “city (district) building” – can be made accessible outside school hours.
Laterally around the central core, we find the “side roads” with a total of six class houses. These were planned and designed during so-called “architects’ days” by the architects and individual grades. All individually designed classrooms have a garden to be tended by the students.
The main building and classrooms were built from 1997 to 2004 as low-energy timber post structures with ecological building materials, grass roofs and rainwater usage. The school considers itself to be a multicultural family and district school in which students of various backgrounds and religion learn together.

Awards:
Deutscher Architekturpreis 2005 (E.ON Ruhrgas AG), Anerkennung
Schulbaupreis Nordrhein-Westfalen 2008 (Ministerium für Schule und Weiterbildung des Landes NRW / AKNW)

Author: Stadt Gelsenkirchen | Referat Stadtplanung
Last changed on 05.11.2007

 

Categories:
Architecture » Public Buildings » Schools/Kindergartens/Nursing homes

keine Aktion...

Cookie notice: We respect your privacy.
We use cookies on our website. Some are necessary so that your computer can load our site correctly. We use others to compile statistics on our website visits. This is done anonymously.
You can agree to or reject the statistical cookies. You can find more information about cookies in our privacy policy